Kobieta w ciąży

Co jeść w ciąży? Produkty, po które powinna sięgać przyszła matka

Będąc w ciąży, kobieta musi zacząć myśleć nie tylko o sobie, ale i nowym życiu, które w niej w rozwija. Nie chodzi nawet o to, by zacząć jeść za dwoje, ale o to, by sięgać po produkty wartościowe i zdrowe, które dostarczą organizmowi niezbędnych składników odżywczych, co jest niezbędne dla prawidłowego wzrostu malucha i jego zdrowia. Po jakie produkty powinna sięgać kobieta w ciąży?

Ile powinna jeść kobieta w ciąży?

Mówi się, że kobieta będąca w ciąży powinna jeść za dwoje – to popularne stwierdzenie i całkowicie błędne. Kobieta ciężarna ma jest nie „za dwoje” a „dla dwojga”. Oznacza to ni mniej, ni więcej to, że liczy się nie ilość, a jakość pokarmu, jaki przyjmuje. Owszem, w ciąży je się nieco więcej kalorii, ale różnica ta nie jest jakoś duża. W pierwszym trymestrze należy przyjmować tyle samo co przed ciążą, w drugim trymestrze o 300 kcl więcej, a w trzecim jest to ok. 400 – 500 kcl więcej niż przed ciążą. Jak więc widać, różnice nie są duże i nie powodu, by popadać w skrajności.

Jakie są zasady zdrowej diety w ciąży?

W przypadku ciąży kobieta powinna zachowywać wszystkie zasady zdrowego odżywiania, jak w każdej innej sytuacji. Obowiązująca piramida żywieniowa jest więc tutaj podstawowym wyznacznikiem. Istotne będzie dostarczanie niezbędnych składników odżywczych, jak węglowodany, białka, zdrowe tłuszcze i rzecz jasna kompleks witamin. Zdrowa i odżywiona mama, to także zdrowy i odżywiony maluch i tego powinno się trzymać. Przy okazji powinno się wyeliminować z diety produkty szkodliwe – cukier, alkohol i inne używki.

Co powinna jeść kobieta w ciąży?

Jak zostało wspomniane, istotne będzie dostarczenie odpowiednich składników odżywczych, a przyszła mama musi zwracać większą uwagę na to co je. Warto więc wiedzieć, po co sięgać i które produkty spożywcze będą odpowiednie.

Podstawą będzie tutaj dostarczenie węglowodanów, które odpowiadają za źródło energii dla człowieka, zwłaszcza węglowodany złożone. Najwięcej mają ich owoce i warzywa oraz produkty zbożowe. Dodatkowo mają one też witaminy i minerały, w tym tak bardzo potrzebny błonnik. Po co warto sięgać? Dobrze sprawdzi się tu pieczywo razowe, makarony, ryż, kasze, warzywa (groch, fasola), owoce, płatki owsiane.

Kolejnym ważnym składnikiem jest białko, które wspomaga rozwój płodu. Nie jest ono potrzebne w dużej ilości, ale musi być wysokiej jakości, czyli należy wybierać pełnowartościowe produkty, takie jak: mięso (z indyka lub kurczaka), ryby, mleko, ser, jaja, orzeszki ziemne i włoskie, migdały, soję, brokuły.

Ważne są także tłuszcze, jednak tylko te zdrowe. Powinno się ograniczyć tłuszcze nasycone (zwierzęce), na rzecz nienasyconych (roślinnych). Warto więc sięgać po masło, tłuszcze roślinne, sery, margaryny, orzechy i ryby.

Bardzo ważne jest też dostarczenie odpowiednich witamin i minerałów, przede wszystkim kwasu foliowego, witaminy D, C, A, B, K i wielu innych, które odgrywają ważną rolę w prawidłowym rozwoju dziecka. Dostarczają ich przede wszystkim warzywa i owoce, jak fasola, pomarańcze, banany, morele, awokado, pomidory, jabłka, marchew, gruszki czy brokuły. Należy sięgać także po mleko, produkty pełnoziarniste, ryby oraz jajka.