Kobieta w ciąży

Co jeść w ciąży? Produkty, po które powinna sięgać przyszła matka

Będąc w ciąży, kobieta musi zacząć myśleć nie tylko o sobie, ale i nowym życiu, które w niej w rozwija. Nie chodzi nawet o to, by zacząć jeść za dwoje, ale o to, by sięgać po produkty wartościowe i zdrowe, które dostarczą organizmowi niezbędnych składników odżywczych, co jest niezbędne dla prawidłowego wzrostu malucha i jego zdrowia. Po jakie produkty powinna sięgać kobieta w ciąży?

Ile powinna jeść kobieta w ciąży?

Mówi się, że kobieta będąca w ciąży powinna jeść za dwoje – to popularne stwierdzenie i całkowicie błędne. Kobieta ciężarna ma jest nie „za dwoje” a „dla dwojga”. Oznacza to ni mniej, ni więcej to, że liczy się nie ilość, a jakość pokarmu, jaki przyjmuje. Owszem, w ciąży je się nieco więcej kalorii, ale różnica ta nie jest jakoś duża. W pierwszym trymestrze należy przyjmować tyle samo co przed ciążą, w drugim trymestrze o 300 kcl więcej, a w trzecim jest to ok. 400 – 500 kcl więcej niż przed ciążą. Jak więc widać, różnice nie są duże i nie powodu, by popadać w skrajności.

zobacz także:  Jakie powinno być łóżeczko dziecięce?

Jakie są zasady zdrowej diety w ciąży?

W przypadku ciąży kobieta powinna zachowywać wszystkie zasady zdrowego odżywiania, jak w każdej innej sytuacji. Obowiązująca piramida żywieniowa jest więc tutaj podstawowym wyznacznikiem. Istotne będzie dostarczanie niezbędnych składników odżywczych, jak węglowodany, białka, zdrowe tłuszcze i rzecz jasna kompleks witamin. Zdrowa i odżywiona mama, to także zdrowy i odżywiony maluch i tego powinno się trzymać. Przy okazji powinno się wyeliminować z diety produkty szkodliwe – cukier, alkohol i inne używki.

Co powinna jeść kobieta w ciąży?

Jak zostało wspomniane, istotne będzie dostarczenie odpowiednich składników odżywczych, a przyszła mama musi zwracać większą uwagę na to co je. Warto więc wiedzieć, po co sięgać i które produkty spożywcze będą odpowiednie.

Podstawą będzie tutaj dostarczenie węglowodanów, które odpowiadają za źródło energii dla człowieka, zwłaszcza węglowodany złożone. Najwięcej mają ich owoce i warzywa oraz produkty zbożowe. Dodatkowo mają one też witaminy i minerały, w tym tak bardzo potrzebny błonnik. Po co warto sięgać? Dobrze sprawdzi się tu pieczywo razowe, makarony, ryż, kasze, warzywa (groch, fasola), owoce, płatki owsiane.

zobacz także:  Podwyższenie alimentów na dzieci - w jakich sytuacjach można się ubiegać? Kiedy zwrócić się o pomoc do adwokata?

Kolejnym ważnym składnikiem jest białko, które wspomaga rozwój płodu. Nie jest ono potrzebne w dużej ilości, ale musi być wysokiej jakości, czyli należy wybierać pełnowartościowe produkty, takie jak: mięso (z indyka lub kurczaka), ryby, mleko, ser, jaja, orzeszki ziemne i włoskie, migdały, soję, brokuły.

Ważne są także tłuszcze, jednak tylko te zdrowe. Powinno się ograniczyć tłuszcze nasycone (zwierzęce), na rzecz nienasyconych (roślinnych). Warto więc sięgać po masło, tłuszcze roślinne, sery, margaryny, orzechy i ryby.

Bardzo ważne jest też dostarczenie odpowiednich witamin i minerałów, przede wszystkim kwasu foliowego, witaminy D, C, A, B, K i wielu innych, które odgrywają ważną rolę w prawidłowym rozwoju dziecka. Dostarczają ich przede wszystkim warzywa i owoce, jak fasola, pomarańcze, banany, morele, awokado, pomidory, jabłka, marchew, gruszki czy brokuły. Należy sięgać także po mleko, produkty pełnoziarniste, ryby oraz jajka.