Dieta dla karmiącej, czego musi unikać młoda mama?
|Czy wiesz, jak ważna dla zdrowia kobiety i jej dziecka jest odpowiednia dieta mamy? Z jakich produktów należy zrezygnować podczas karmienia piersią? Jak mogą one wpływać na produkowany przez kobietę pokarm? Wyjaśniamy.
Tłuste mięsa i tłuszcze nasycone
Kobiety karmiące piersią powinny unikać tłustych mięs i produktów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe. Do takich produktów należą m.in. smalec, tłuste wędliny, sery pleśniowe i topione, a także śmietana. Spożywanie ich przez młodą mamę może prowadzić bowiem do wzrostu poziomu cholesterolu, co jest niekorzystne zarówno dla niej, jak i dla maluszka. Lepszym wyborem wydaje się sięganie po chude mięsa, takie jak drób, oraz zdrowe tłuszcze roślinne, np. oliwa z oliwek.
Produkty wysoko przetworzone a dieta mamy karmiącej
Mama karmiąca piersią powinna także unikać w swojej diecie żywności wysoko przetworzonej, takiej jak fast foody, chipsy, gotowe dania typu instant i zupki w proszku. Zawierają one liczne konserwanty, sztuczne barwniki i tłuszcze trans, które mogą przenikać do mleka i negatywnie wpływać na zdrowie dziecka. Kobieta zaraz po porodzie powinna spożywać jak najwięcej świeżych, naturalnych produktów bogatych w witaminy i minerały.
Słodycze i produkty zawierające duże ilości cukru
Spożywanie dużej ilości słodyczy i produktów bogatych w cukry proste, takich jak ciastka i cukierki, może przyczyniać się do nadwagi i problemów zdrowotnych. Świeżo upieczona mama powinna raczej sięgać po owoce, orzechy czy też zdrowe przekąski, które oprócz naturalnej glukozy dostarczają jej organizmowi cennych składników odżywczych.
Napoje gazowane i słodzone
Napoje gazowane i słodzone zawierające sztuczne barwniki i konserwanty mogą negatywnie wpływać na zdrowie dziecka. Zamiast nich lepiej pić wodę mineralną, herbatki ziołowe czy też świeżo wyciskane soki owocowe. Warto podkreślić, że woda bez dodatków cukru jest najlepszym źródłem nawodnienia zarówno dla mamy karmiącej piersią, jak i dla jej maluszka.
Surowe mięso i ryby
Świeżo upieczona mama zastanawiająca się, co jeść po ciąży, powinna wiedzieć, że wśród produktów, które nie są zalecane w trakcie laktacji, znajdują się surowe mięso i ryby. Spożywanie sushi, tatarów lub owoców morza bez wcześniejszej obróbki cieplnej wiąże się z ryzykiem zakażenia bakteryjnego i pasożytniczego, które mogą wpływać na jakość kobiecego mleka. Bezpieczniejszym wyborem są dobrze ugotowane, pieczone lub duszone mięsa i ryby dostarczające niezbędnej porcji białka i kwasów tłuszczowych.
Nadmierne spożywanie napojów zawierających kofeinę
Kofeina w dużych ilościach może powodować u dziecka problemy ze snem i nadpobudliwość. Z tego względu zaleca się, aby młoda mama ograniczyła spożywanie kawy do maksymalnie dwóch filiżanek dziennie i unikała picia mocnych herbat.
Kobieta, która właśnie została mama, powinna przede wszystkim zdrowo się odżywiać, aby wspierać laktację. Naszym zdaniem warto wykluczyć z diety przede wszystkim niezdrowe produkty dostarczające organizmowi pustych kalorii. A twoim zdaniem czego nie powinna jeść świeżo upieczona mama? Podziel się swoją opinią w komentarzu.